Blogger Yayın Alanı ve Gizli Ayrıntılar

SaYLo

BF-Yönetici

Gölgelerde saklanan sırları çözmek, bir dedektifin en büyük tutkusudur. Çünkü her sır, çözüldüğünde bir gerçeğin kapısını açar. ;)

  Blogger platformunda blog yazmaya yeni başlayanlar veya yayın alanın da bulunan öğelerin işlevlerini tam olarak bilmeyenler için bu yayını paylaşıyorum.

  Aranızda illaki bilenler vardır ama bilmeyenler için mutlaka bir rehber olacaktır. Blog yazarken en çok kullanılan araçları, bilinmesi gereken püf noktaları ve işlevleri detaylı şekilde açıklayarak, platformu daha verimli kullanmanı sağlamayı amaçlıyorum.

1- Yayın Başlığı Alanı
  Bu alanda yayınımızın başlığını ekliyoruz. Yayın başlığı yazarken dikkat etmemiz gereken püf noktaların en önemlisi uzun başlıklar kullanmayın. Bu sizlerin index almasında en önemli etkendir. Elinizden geldiğince kısa, öz ve dikkat çekici başlıklar kullanın.

2- Kod Alanı ve Yayın Görünümü
  Bu alanı bir çoğunuz belki kullanmıyor olabilir ama yayının arka kod planı da yayının görünüm kısmı kadar önemlidir. Paylaştığınız yayın içerisinde fazla ve gereksiz kısımları mutlaka kaldırıp düzgün anlaşılır bir kod kısmı olmalıdır. Bu alanda yapacağınız değişiklik yayın görünümünü etkileyecektir. Bir sonraki derslerde bu alan hakkında detaylı eğitimler vereceğim. Eğer kod kısmı hakkında bilginiz yok ise şimdilik bu alana ellememenizi tavsiye ederim. 

3- Geri Al ve İleri Al
  Bu özelliği CTRL+Z ve CTRL+Y tuşları ile de kullanabilirsiniz. Örneğin son düzenlediğiniz değişikliği bu adımdan geri al ve ileri al yaparak düzenleyebilirsiniz.

4- Yazı Tipleri ve Boyutları
  Bu alanda yazdığınız bir yazıya farklı boyutlar ve yazı fontları ekleyebilirsiniz. Bu özellik yazı içerisinde yayınınızın daha hoş ve güzel görünmesini sağlayabilir. Tamamen sizlerin görsel tasarım gücünüze bağlıdır. Yada temanızın sizlere verdiği standart yazı tipi ve boyutlarını kullanarak devam edebilirsiniz.

5- Yazı Stilleri
  Bu alanda yayınınızda bulunan yazıların Kalınlık - italik - altı çizili - üstü çizgili - ya rengini - arka plan rengini ayarlayabilirsiniz. Genellikle bu alanı sürekli kullanıyoruz.

6- Bağlantı - Resim ve Video Ekleme
  Bu alanı da eminim çok fazla kullanıyorsunuz. Yayın içerisinde bulunan bir yazıya bu alandan bağlantı verebilirsiniz. Eklemek istediğimiz resimleri ve videoları bu şekilde yayın alanına aktarabiliriz.

7- Emoji
  Yayın içerisinde emoji eklemek istediğimizde bu alandan emoji seçip ekleme işlemi yapabiliriz. Yada kısa ve hızlı bir şekilde eklemek için klavyemizin sol altında bulunan windows penceresi+Ş tuşlarına aynı anda basarak açılan pencereyi de kullanabiliriz. 

8- Hızalama Ayarı
  Yayınlarımızda bir çoğumuzun sürekli kullandığı alan ve özelliklerinden birisidir. Bu alanda seçtiğimiz yazının hizasını sol - orta - sağ şeklinde ayarlama yapabiliriz. 

9- Maddelendirme, Numaralandırma ve Alıntı
  Bu kısımda listelendirme numaralandırma ve alıntı işlemini yapabilirsiniz. - şeklinde gördüğümüz alan ise atlama aralığını göstermektedir. Bu alan önceki blog temalarından kalmadır. Yeni nesil temalarda bu alanı kullanmaya gerek yoktur. Anasayfa üzerinde fazla uzun görünmesini istemediğiniz yayınları bu - yani atlama aralığı ile kısa gösterebilirssniz.

10- Düzen
  Bu alanda yayınınızın düzen kısmını soldan sağa yada sağdan sola şekilde düzenleyebilirsiniz.

11- Sanal Klavye ve Dil Ayarı
  Bu kısımdan yazmak istediğiniz dil seçeneğini ayarlayabilirsiniz. Örneğin: Arapça gibi...

12- Düzen Temizleyici
  Düzenlediğiniz yada yapısı bozulan yerleri bu kısımla temizleyebilirsiniz. Örneğin kalın yazdığınız bir yazıyı bu kısmı kullanarak temizleyebilirsiniz. 

13- Önizle - Kaydet
  Bu kısımdan yayınınızın blog üzerinde görünümüne bakabilir yada yandaki ok işaretine tıklayıp kayıt edebilirsiniz. Genellikle kendisi otomatik kayıt edecektir. Sol tarafta bulut işareti tik şeklinde olursa yazınız kayıt edilmiş demektir. Ama eğer bulutun üzerinde çapraz düz çizgi var ise yayınınızda yaptığınız son değişiklik kayıt olmamış demektir.

14- Yayınla
  Yayın düzenlemesi bittikten sonra yayını yayınladığınız bölümdür. Tıkladığınız anda yayınınız blog üzerinde yayınlanır.

15- Etiketler
  Bloğunuzda kullandığınız etiketlerin bulunduğu alandır. Bu kısım hakkında detaylı anlatım bir sonraki konularda gelecektir.

16- Yayınlanma Tarihi
  Yayınınızı yayınlamak istediğiniz tarihi buradan ayarlayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir konuyu söylemek gerekirse bu alanda yayını paylaşacağınız zaman 2dk yada 3dk ileri planlama yaparak paylaşım yaparsanız daha sağlıklı olacaktır. Otomatik yaptığınızda yayın saati ve tarihi değişiklik gösterebilir.

17- Kalıcı Bağlantı
  Başlık kısmında uzunluk konusunda bahsetmiştim bu alanda yine aynı şekilde kısa olması siteniz açısından çok önemlidir. Ayrıca bu kısımda ı↔i  -  ğg  -  şs  -  öo  -  çc kullanmayı unutmayın. 

18- Konum 
  Yayın içerisinde konum bölümü açık ve aktif kullanıyorsanız buradan konum seçimi yapabilirsiniz. Eminim ki bir çoğunuz bu kısmı kullanmıyor. Bende dahil çünkü bloglarımızda konum gerektirecek bir yayın paylaşımı yapmıyoruz. Ama gezi blogları bu özelliği bloğunda aktif edip faydalı bir şekilde kullanabilir.

19- Seçenekler
Bu alanda yazımızda bulunan yorumları kapatabilir yada var olanları gizleyebilirsiniz.

20- Özel Robot Etiketleri
  Yazının özel robot seçeneklerini belirten bir alandır. Bu konu hakkında detaylı bilgiyi bir sonraki konularda paylaşacağım. Bu alanı fazla kurcalamanızı tavsiye etmiyorum çünkü indexlenme üzerinde aşırı derecede sıkıntı yaşayabilirsiniz...

Tüm detayları ile elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Aklınıza takılan yerleri yorumlardan sorabilirsiniz. 

We G o o g l e We Blogger

SaYLo Yazar: | BF-Yönetici
Yazar Hakkında; Gölgelerde saklanan sırları çözmek, bir dedektifin en büyük tutkusudur. Çünkü her sır, çözüldüğünde bir gerçeğin kapısını açar. ;)

6 Yorum Yapılmış

Dikkat Son yapılan yorum en üstte olur.
Dikkat Spama düşen yorumlar denetimden geçerek yayınlanacaktır.
Dikkat Yorumlara resim ekleyebilmek için "[img]https://sngcl.com/bf/img/iurli.gif[/img]" kodunu kullanın.
Dikkat Reklam amaçlı linki bırakmak, hesabınızın geçici olarak engellenmesine sebep olur.

:)

;)

:D

:(

=(

:@

:X

:O

:P

:F

:Y

:A

<3


:T

:H

  1. Ben bloğa ilk başladığım zamanlar kalıcı bağlantı bölümünde şaşırıyordum, tam yapamıyordum. Bazen yine takıldığım oluyor. Kod alanına çok baktığımı söyleyemem ama index için çok önemli kesinlikle.
    Yayınlanma tarihini de sen söylemiştin ilk zamanlar o hep aklımda😊 Bildiğim bölümler kadar takıldığım yerler oluyor, onları da sana soruyorum😊
    Çok güzel olmuş bu yazı. Kılavuz gibi😊

    YanıtlaSil
  2. Malesef tablet ve telefonlarda crtl+z yok.
    Yaş itibariyle eski bilgisayarlara alışık olduğumdan bazı şeyleri arıyorum. Yeni nesil cihazlarda eskiye göre bazı kolaylıklarda var elbette ama. Mesela delete olmaması da can sıkıcı. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tablet ve telefon üzerinden 3 nolu bölüm ile ileri geri alabilirsiniz. :)

      Bende telefondan zorlanıyorum :)

      Yorumunuz için teşekkür ederim :) :T :Ç

      Sil
  3. Yeni başlayanlar için harika bir rehber yazı olmuş.. eline sağlık :Y :T

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :T :)
      :Ç çay ikram edeyim taze taze :D :F

      Sil