Bu haftanın konusu: Dijital Yaşamın Artısı Neler? Sizce Dijital Gerekli mi?
İyi ki varsın dijital yaşam sen olmasan biz ne ederdik? Hayatımızı kolaylaştırdığı reddedilmez bir gerçek. Bugün için bankalarda kuyrukta uzuunn uuzzzuunnn beklemiyorsak, kurum ve kuruluşlarda ödeme noktalarında başvuru ortamlarında beklemiyorsak kendimce gerçekten rahatız demektir. Bu rahatlığı ise bize sunan tabi ki de dijital yaşam oluyor.
Elbette dijital yaşam çok iyi oldu ama her işlerimizi buradan yapıp çok rahatız da diyemeyiz. Dijital yaşamın her ne kadar faydası varsa bir o kadar da zararı var demektir. Eeee hocam sen yukarda övdün aşağıda da gerdin biz ne yapalım demektesiniz sanki duyuyorum.
Gereksiz ve kullanmayacağınız yazılımları uygulamaları asla ve asla "Deneyeyim ne olacak" deyip yüklememek gerekir. Çünkü her ne kadar verimli uygulamalar olsa da bir o kadarda zararlı uygulamalar var. Banka ve benzeri işlemleri gerçekleştirdiğimiz cihazları bizim dışımızda olan kişilerin kullanımına açmamak gerekir. Her yerde her açık olan wifi ağlarına bağlanmamakta en büyük tedbir amaçlı etkenler arasında yer alıyor.
Yukarda belirtmiş olduğum alanları çoğaltmak elbette mümkün bunlar sadece cihaz güvenliği için birde kendi etrafımızda kendimize has güvenlik tedbirleri almamız gerekir.
Güvenlikte çok önemli bir tedbir sözü bulunmaktadır. "En büyük tehlike en yakınından gelir" sözü ne kulak vermek gerek. Sizin şifrelerinizin kırılması yine sizi tanıyan kişiler tarafından daha kolay olacaktır. Dolayısı ile her bulunduğumuz ortamın belli başlı kuralları var ise dijital yaşamında kendi içerisinde kuralları vardır. Biz kendi kurallarımızı ve olması gerekenleri uyguladıktan sonra inanın o korkulan mecradan fazlası ile faydalanırız.
1973 yılında Martin Cooper tarafından icat edilen cep telefonu öncesini hayal edelim hep birlikte. Sokakta dolaşan bir kişi kulağına yakınlaştırdığı bir cisimle konuşmakta herkesin fikri açık olur değil mi? Bu kişinin akli melekesinden şüphe edilir herhalde ve öylede bakılırdı. Ancak şimdilerde o telefonu kulağa bile götürmemize gerek yok her şey daha da basit oldu şimdi... İlerleyen zamanlarda da daha basit olacak.
Zaman her geçen gün ilerlemekte ve ilerlerken geçmişte olan bilgiler geleceğe yön vermekte dijital yaşam da amaç insanoğlunu daha da rahata kavuşturmak. Elbette ticari mantığı da var bu işin al gülüm ver gülüm modeli. :)
Korkmadan yarına bakmak gerek ama yarının getirdiği yaşama uygun adımlar ile yaklaşmak ve onu kurallarına göre oynamak gerek. Aksi takdirde sadece bu dijital yaşamda değil birçok yaşam alanında bizi tehlikeli işlere yüz göz edecektir.
Toplum içerisinde yemek yerken, uyurken, öğrenirken ve çalışırken uyulması gereken kurallara uymak hem toplumu refaha götürür hem de kişiyi. Bu sadece dijital yaşama özgün kural ve kaideleri içermez. Geleceğe kapalı olmadan kurallarını benimsemek kendimize has kuralları da eklemek sureti ile dijital yaşama içerisinde uyum sağlamak gerekir.
Yazar:
SinanGCL
| Rank:
|
Yazar Hakkında; Eğer benim kim olduğumu merak ediyorsan, beni bilenlere sor. Onlar, benim hakkımda çok şey anlatacaktır! ;) |
Dijital yaşamın bence en büyük artısı kültürel ve sosyolojik etkileşim. Ancak bu sosyal medyadaki etkileşim gibi değil. Daha çok seviyeli bir şekilde had hudut gözeterek etkileşim. Sosyal medya bunun tam zıttı.
YanıtlaSil